Neelie Kroes lanceert CodePact: programmeren moet voor alle leerlingen toegankelijk zijn

Neelie Kroes lanceert CodePact: programmeren moet voor alle leerlingen toegankelijk zijn

Neelie Kroes van StartupDelta heeft afgelopen week het CodePact gelanceerd, een ambitieus programma met als doelstelling om leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in aanraking te laten komen met programmeren.

Het doel van het programma is om 400.000 kinderen in heel Nederland beter te onderwijzen in programmeren en logisch en gestructureerd leren denken. Volgens Kroes is er een Nederland een flink tekort aan talenten die kunnen programmeren terwijl de vraag naar programmeurs met de dag blijft groeien. Tel daarbij op dat bij veel buurlanden programmeren al in het basispakket zit van het middelbaar onderwijs en het wordt al snel duidelijk dat ook Nederland haar positie op de digitale markt moet versterken.

PosterCodepactV02.indd

Waarom programmeren zo belangrijk is

De technologische ontwikkeling vandaag de dag gaan razend snel. Aan het begin van je middelbare school carrière bestonden er nog geen smartphone en het op het moment dat je naar de universiteit gaat zijn we al 7 generaties verder in de nieuwste mobieltjes en tablets.

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan in aanraking te laten komen met technologie, maar wel op een leuke en verantwoorde wijze. Volgens Mitch Resnick van het MIT Media Lab gaat het nog iets verder dan dat.

Het is niet alleen belangrijk om kinderen te leren hoe ze met technologie om moeten maar het is nog veel belangrijker (en leuker!) om te leren hoe je het zelf kan maken. In de TED talk hieronder laat demonstreert Resnick het belang van coderen onder jongeren.