Multi-core processors

Multi-core processors

In de jaren tachtig waren er nog genoeg bedrijven die voor hun grote computers complete aparte ruimtes hadden ingericht. Meer rekenkracht stond in die tijd nou eenmaal gelijk aan grotere apparaten. Maar sinds de introductie van de computer in huishoudens van consumenten moest daar iets op gevonden worden. Want niet alleen het aantal particulieren met een computer nam toe, maar ook de wensen werden steeds complexer. Omdat een grote computer in huis nou eenmaal niet erg praktisch is, moest er gezocht worden naar een andere oplossing. Die kwam er in de vorm van de multi-core processor.

Wat is een multi-core processor precies?
In het kort gezegd is het een toepassing om met dezelfde energie meer te kunnen doen; efficiënter werken dus. Dit wordt bereikt door op één chip meerdere kernen te plaatsen (de zogenaamde cores), die vervolgens weer taken kunnen gaan verdelen. Waar een processor met één kern normaal gesproken voor 100% belast zou zijn, is dat bij een processor met twee kernen dus maar elk voor 50%. Hierdoor houden beide kernen weer ruimte over voor andere taken. In onderstaande infographic van Nvidia zie je dat heel helder weergegeven.

processor_info

Terminologie van multi-core processors
Dat een processor met twee kernen een dual-core processor heet en er in een quad-core processor vier kernen zitten, dan kunnen de meeste mensen zelf ook nog wel bedenken. Met het groeiende aantal kernen dat er in een multi-core processor opgenomen kan worden, wordt die terminologie echter ook steeds ingewikkelder. Daarom even een handig overzicht met de verschillende soorten multi-core processors en hun namen.

 

Aantal kernen Naam
1 single-core
2 dual-core
3 tri-core
4 quad-core
5 penta-core
6 hexa-core
7 hepta-core
8 octa-core
9 nona-core
10 deca-core
11 dendeca-core
12 dodeca-core
13 trideca-core
14 tetradeca-core
15 pentadeca-core
16 hexadeca-core
17 heptadeca-core
18 octadeca-core
19 enneadeca-core
20 icosa-core