Internet of Things

internet of things

Het is 6 uur ‘s ochtends en de wekker gaat af. De lamp in de slaapkamer springt automatisch aan, het koffiezetapparaat in de keuken zet vast de eerste kop koffie en de verwarming begint de woning vast op te warmen. Na een lekker ontbijtje stap je zorgeloos in je auto, alle lampen en apparaten in huis gaan automatisch uit en de deur gaat automatisch op slot. Het is een normale dag waarin het internet of things je leven heel wat efficiënter en gemakkelijker maakt.

De eerste stap

Helaas zullen we nog even geduld moeten hebben voor het internet of things, een scenario waarin alle apparaten via het internet met elkaar zijn verbonden, ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Hoewel het scenario volgens veel visionairs een goede weerspiegeling is van hoe onze toekomst eruit zal zien, beschikken veel alledaagse producten op dit moment nog niet over de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet.

Producten die wel over de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet beschikken zijn bovendien vaak alleen uitgerust met basisfuncties die niet zijn gericht op communicatie tussen verschillende producten. Het is dan ook duidelijk dat er niet alleen meer producten moeten komen die verbinding kunnen maken met het internet, maar dat er ook goed moet worden nagedacht over het uitbreiden van de functionaliteit van die producten.

Nieuwe communicatiestandaard

Een ander belangrijk ingrediënt dat op dit moment nog ontbreek is een communicatiestandaard die ervoor zorgt dat alle producten dezelfde “taal” spreken. Volgens Luis Galvez, hoofd van het Internet of Things Consortium, is het hoog tijd dat fabrikanten beter gaan samenwerken, zodat deze standaard er snel komt.

Op dit moment gebruiken de meeste fabrikanten een eigen systeem, waardoor producten van fabrikant A en fabrikant B niet met elkaar kunnen communiceren. Voor een goed functionerend internet of things is communicatie tussen alle apparaten echter van groot belang. Elk willekeurig product moet in het systeem passen en dat kan alleen als er een standaard voor communicatie wordt ingevoerd.

Een efficiëntere toekomst

Als het in de nabije toekomst lukt om functionele producten te maken die verbinding kunnen maken met het internet en allemaal met elkaar kunnen communiceren, dan zal het internet of things echt tot leven komen en zal ons leven niet alleen eenvoudiger worden, maar kan er ook veel tijd en geld worden bespaard.

En dat komt niet alleen doordat onze koffie automatisch kan worden gezet wanneer de wekker gaat, maar omdat alle processen in de samenleving beter gestroomlijnd kunnen worden. Want ook bedrijven, ziekenhuizen, gemeentes en vrijwel alle onderdelen van de samenleving zullen aangesloten zijn op het internet of things en ook zij kunnen met de enorme hoeveelheden gegevens die verzameld worden hun processen optimaliseren, waardoor de kosten dalen en de prestaties verbeteren.

De laatste hordes

Tenminste, dat is wat er in theorie zal gebeuren wanneer het internet of things operationeel is. In de praktijk zijn er voor de laatste stap echter ook nog een aantal hordes die overwonnen moeten worden. Zo zullen er ten eerste goede methodes en algoritmes moeten worden bedacht om de juiste informatie te filteren uit de enorme hoeveelheden gegevens die verzameld worden. De huidige onderzoeken die worden gedaan naar het analyseren van big data kunnen daar waarschijnlijk een bijdrage in leveren.

Daarnaast moet er ook voldoende aandacht worden besteed aan de beveiliging en privacy van gegevens. Want als ons hele leven wordt vastgelegd in databases, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat die gegevens goed worden beveiligd en niet zomaar herleid kunnen worden naar een individu. Volgens Galvez ligt de taak voor het beveiligen van de gegevens bij de fabrikant van de producten.