Hoe ziet het internet eruit in 2040?

Hoe ziet het internet eruit in 2040?

Het internet is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid van een relatief klein netwerk met weinig gebruikers tot een enorm netwerk waar we allemaal dagelijks gebruik van maken. Het is veranderd van een netwerk dat weinig te bieden had in een netwerk dat bol staat van de informatie en entertainment.

Zullen de komende 25 jaar net zo’n grote en positieve veranderingen brengen?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn zowel mensen die denken dat het internet onze toekomst op een positieve manier zal beïnvloeden als echte doemdenkers die denken dat het internet een speelbal wordt van overheden en grote multinationals.

De positievelingen

De mensen die de toekomst positief inzien, zien een toekomst waarin het internet overal om ons heen is en waarin de toenemende hoeveelheid gegevens die via het internet reist zal worden gebruikt om de samenleving te verbeteren. Ze geloven dat de komende generaties zullen vechten voor het recht op privacy en dat netneutraliteit behouden zal blijven. De uitvinder van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, behoort tot de groep positievelingen en hij werkt op dit moment aan Linked Data, een nieuw concept voor de opslag van data en relaties op het internet.

De negatievelingen

Niet iedereen is echter overtuigd van een positieve toekomst. Zo berichtte de New York Times onlangs dat een panel van experts van het Pew Research Center heel wat bedreigingen ziet voor het internet. Vooral de combinatie van het internet of things en de verzameldrift van overheden en geheime diensten zou volgens het rapport in de toekomst een grote bedreiging voor het internet kunnen vormen.

Daarnaast wordt er ook gevreesd dat netneutraliteit verloren zal gaan en dat grote bedrijven (potentiële) concurrenten in de toekomst kunnen weren van het internet. Tot slot zou er ook een nieuwe scheiding tussen arm en rijk kunnen ontstaan op het internet, waarbij alleen de rijke elite nog toegang krijgt tot de beste delen van het internet.

De gulden middenweg?

We zullen nog 25 jaar moeten wachten om erachter te komen welke groep het uiteindelijk bij het rechte eind heeft. Het is echter waarschijnlijk dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. Want ondanks het feit dat het aantal apparaten dat in verbinding staat met het internet fors zal toenemen, heeft de Snowden-affraire de afgelopen periode wel aangetoond dat het massaal misbruiken van gevoelige informatie niet wordt geaccepteerd. Uiteindelijk lijkt de kans dan ook groot dat er een vrij gezonde balans zal worden gevonden.