Europa start onderzoek naar machtsmisbruik Google

Europa start onderzoek naar machtsmisbruik Google

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het een onderzoek zal starten naar vermeend machtsmisbruik van Google op de smartphone-markt. Google zou zijn dominante positie op de smartphone-markt misbruiken door eigen diensten te bundelen met Android en eisen te stellen aan fabrikanten die toegang willen tot de laatste updates van het besturingssysteem.

Misbruik Android

Het nieuws dat de Europese Commissie formeel een onderzoek opent naar het handelen van Google op de smartphone-markt volgt nadat er al een tijdje vooronderzoek is gedaan. Volgens de commissie is het mogelijk dat Google door het meeleveren van bepaalde diensten mededingingsregels heeft overtreden en lijkt het er bovendien op dat Google er alles aan doet om te voorkomen dat fabrikanten een eigen Android-fork maken. Google lag eerder om dezelfde redenen in Amerika onder vuur, maar daar kwam het niet tot een rechtszaak omdat er onvoldoende bewijs was. In Europa zou het volgens advocaat Paul Lugard echter wel tot een rechtszaak kunnen leiden, omdat de bewijslast in Europa lager ligt.

 

Ook de zoekmachine markt wordt nog steeds door Google gedomineerd

Ook de zoekmachine markt wordt nog steeds door Google gedomineerd

De zoekmarkt

Het is niet de eerste keer dat Google onder vuur ligt vanuit Europa. Naast het onderzoek dat deze week van start is gegaan, loopt er ook een onderzoek naar Googles manier van handelen op de zoekmarkt. De Europese Commissie vermoedt dat Google concurrenten op de zoekmarkt benadeelt door hogere prijzen voor advertenties te hanteren en concurrerende bedrijven lager in de zoekresultaten te plaatsen. Google ontkent echter zelf dat het in strijd met de regels handelt.