Einde Ninja Sphere lijkt nabij

Einde Ninja Sphere lijkt nabij

Ninja Blocks heeft vorige week op zijn website laten weten dat het bedrijf geen geld meer heeft om de ontwikkeling en productie van Ninja Sphere voort te zetten. Het lijkt er op dit moment dan ook op dat het ambitieuze project, dat ons een stapje bij het Internet of Things, moest brengen een stille dood zal sterven.

Ninja Sphere

Het laatste product dat werd ontwikkeld door Ninja Blocks is de Ninja Sphere, een systeem om vrijwel het hele huis te automatiseren. Dit was mogelijk met 3 elementen:

3) Spheramid

Spheramids zijn het hoofdelement van het systeem en worden gebruikt om de software te draaien en met behulp van WiFi, Bluetooth, Bluetooth LE en ZigBee informatie te ontvangen of versturen naar apparaten.

2) Waypoint

Waypoints zijn uitgerust met Bluetooth LE en worden gebruikt om in combinatie met de Spheramid een 3d-beeld van het huis te maken met behulp van triangulatie.

3) Slim stopcontact

De slimme stopcontacten kunnen door de Spheramids worden in- of uitgeschakeld. Zo kunnen ook apparaten zonder WiFi, Bluetooth of ZigBee met het systeem worden bediend.

Als slagroom op de taart zou het systeem bovendien over zeer geavanceerde, open source software beschikken. Naast het in kaart brengen van je huis, kunnen met de software indien gewenst voorwerpen, personen en huisdieren met behulp van speciale Bluetooth LE-tags worden gemonitord. Verder leert de software je gedragspatronen kennen er is er een slim waarschuwingssysteem dat bijvoorbeeld in de gaten houdt of alle apparaten zijn uitgeschakeld wanneer het huis wordt verlaten.

Vroegtijdig einde?

”The short answer is: we’ve run out of money.”

Al met al een erg veelbelovend product dus, maar het lijkt erop dat het zichzelf nooit in volle glorie zal kunnen bewijzen. Door een gebrek aan geld is de productie na 1.500 eenheden gestopt en ook voor het doorontwikkelen van de software is geen geld meer. Het heeft er bovendien alle schijn van dat de hoop op een redding is verloren, Ninja Blocks heeft al gezocht naar nieuwe investeerders en overnamekandidaten, maar die zoektocht is tot dusverre onsuccesvol gebleken. Een faillissement, en het einde van de Ninja Sphere, lijkt dan ook aanstaande.