De meest invloedrijke programmeertalen

De toolbox van een programmeur bestaat uit een grote verscheidenheid aan programmeertalen. Vrijwel elke taal heeft sterke en minder sterke punten en afhankelijk van het doel kan de ene taal geschikter zijn dan de andere. Tot die conclusie komt ook Dustin Marx van Javaworld en hij maakte daarom een lijstje met de meest invloedrijke talen. Hieronder een kleine greep uit het betoog:

Basic

Basic is een voor veel programmeurs de eerste taal geweest waarmee ze in aanraking zijn gekomen. Dat komt mede doordat er ver voor de opkomst van het internet al regelmatig Basic-code werd geplaatst in speciale boekjes en tijdschriften. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de taal heeft menig programmeur in het vak heeft getrokken.

C

C is waarschijnlijk de meest invloedrijke programmeertaal en het is ondanks zijn leeftijd nog altijd een taal die erg veel wordt gebruikt. Dat komt omdat er erg efficiënt geprogrammeerd kan worden met C waardoor het onderste uit de kan worden gehaald.

COBOL

COBOL is een taal die vooral vroeger een grote invloed heeft gehad. Dat kwam vooral doordat het de eerste taal was die op verschillende computers gebruikt kon worden. We mogen COBOL dus bedanken voor het feit dat we nu een pc-platform kennen.

C#

C# is de belangrijkste taal van Microsofts .NET platform en door die rol is het vanaf de introductie al een van de meest invloedrijke talen. C# doet een beetje denken als een mix van Java, Delphi, C en C++ en is de taal heeft op zijn beurt ook een grote invloed gehad op vooral Java.

C++

C++ is een van de meest populaire en meest gebruikte programmeertalen. Veel programmeurs zullen dankzij C++ voor het eerst in aanraking zijn gekomen met object georiënteerd programmeren en de taal heeft daarmee de manier waarop programmeurs denken voor altijd veranderd.

JavaScript

JavaScript is dankzij de opkomst van het internet een van de meest gebruikte programmeertalen en iedereen die ooit heeft gewerkt in web development heeft waarschijnlijk wel eens met de taal moeten werken.

Voorbeeld van Javascript in een HTML pagina

Voorbeeld van Javascript in een HTML pagina

Pascal

Pascal is een taal die veel werd gebruikt op scholen en universiteiten om studenten te helpen programmeren onder de knie te krijgen. Het is om die reden een taal waar veel programmeurs mee in aanraking zijn gekomen en het verdient zodoende een plaatsje in deze lijst.

Perl

Perl is een programmeertaal die veel wordt gebruikt voor het ontwikkelen van applicaties en scripts voor het web en voor Linux. Scripts die in Perl worden geschreven kunnen in alle shells worden gebruikt.