De evolutie van de internetverbinding

De evolutie van de internetverbinding

De oudere internetgebruikers onder ons kunnen zich de tijden waarin we via de analoge telefoonlijn verbinding moesten maken met het internet vast nog wel herinneren. Het was zo’n 20 jaar geleden voor de meeste Nederlanders de enige mogelijkheid om gebruik te maken van het internet, maar gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd.

De inbelverbinding

De tijden waarin de inbelverbinding de standaard was, waren namelijk niet echt de meest plezierige periode om internetgebruiker te zijn. Inbelverbindingen waren met een snelheid van 24 tot 40 kbps traag en het was bovendien duur omdat er gewoon telefoonkosten betaald moesten worden. Wie elke dag een paar uurtjes wilde internetten was daarvoor al gauw enkele honderden guldens per maand kwijt. Als klap op de vuurpijl was de telefoonlijn tijdens het internetten bovendien in gebruik en je kon dus niet gebeld worden. Best lastig in een tijd zonder mobiele telefoons.

Kabel en (A)DSL

Gelukkig kwam er rond de eeuwwisseling voor veel Nederlanders verandering in situatie. Doordat ADSL en kabelinternet in steeds meer gemeenten werden geïntroduceerd, ging de internetsnelheid met factor 100 omhoog en het werd flink goedkoper doordat er een vast bedrag per maand moest worden betaald. De technieken die gebruikt worden voor kabel- en (A)DSL internet zijn sinds de introductie verschillende keren verbeterd, waardoor DSL- en vooral kabelinternet vandaag de dag nog steeds zeer snelle vormen van internet zijn. De limieten zijn echter in zicht en doordat steeds meer toepassingen komen die veel bandbreedte vereisen begint het tijd te worden om over te stappen een nieuw netwerk.

Glasvezel

Dat nieuwe netwerk is het glasvezelnetwerk. Reggefiber is sinds 2005 gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nederland en inmiddels zijn ongeveer 2 miljoen huishoudens aangesloten op het netwerk. Het gebruik van glasvezelkabels heeft veel voordelen, zo kunnen snelheden van vele gigabits per seconde worden behaald en biedt het een betrouwbare bandbreedte doordat elk huishouden zijn eigen vezelpaar krijgt. Het glasvezelnetwerk is bovendien een open netwerk, waardoor er concurrentie is en nieuwe partijen de markt kunnen betreden.