Bedrijven nog niet klaar voor Internet of Things

Bedrijven nog niet klaar voor Internet of Things

Volgens het Network Barometer Report 2015 van Dimension Data neemt het aantal bedrijven dat gebruik maakt van IPv6 maar langzaam toe. De meeste bedrijven richten zich wat betreft netwerkbeheer en netwerktoegang op dit moment vooral op het verhogen van de mobiliteit.

Mobiliteit verbeterd

In het onderzoeksrapport valt te lezen dat er in het afgelopen jaar niet heel veel vooruitgang is geboekt. Veel bedrijven willen kosten besparen en investeringen in netwerkapparatuur zolang mogelijk uitstellen, waardoor het aantal verouderde access-points met maar 2 procent is afgenomen van 53 naar 51 procent.

De investeringen die wel werden gemaakt kwamen vooral de mobiliteit ten goede, de draadloze mogelijkheden van access-points zijn gestegen. Vaak wordt echter wel gebruik gemaakt van oudere standaarden, in bijna driekwart van de gevallen ondersteunen de netwerkapparaten alleen 802.11g of een oudere standaard.

Internet of Things

Verder valt ook te lezen dat bedrijven nog niet klaar zijn voor het Internet of Things. Slechts 21 procent van alle netwerkapparaten zijn IPv6-enabled, terwijl 48 procent van de apparaten die op dit moment geen IPv6 ondersteunen dat wel zouden kunnen met een update. Bedrijven lijken echter nog geen belang te zien in het activeren van deze functionaliteit.

Dat is enigszins vreemd te noemen, aangezien IPv6 niet alleen een veiligere versie van het internet protocol is, maar ook omdat de IPv4-adressen op beginnen te raken en het met IPv6 mogelijk is om meer apparaten met het internet te verbinden.

Dit laatste wordt voor bedrijven ook steeds belangrijker omdat we inmiddels al kennis hebben gemaakt met de eerste apparaten die autonoom informatie uit de omgeving kunnen opvangen, gebruiken en analyseren en die via het netwerk kunnen communiceren. Deze functionaliteit kan waardevol zijn voor bedrijven omdat ze zo zonder de inzet van mankracht de efficiëntie en productiviteit kunnen verhogen.

Evolutie nog niet plaatsgevonden

Raoul Tecala van Dimension Data stelt dan ook dat de evolutie in de wereld van de netwerktoegang, waarvan vorig jaar al werd aangegeven dat die nodig was, dit jaar niet volledig is gerealiseerd. Hoewel het aantal access-switches met Power-over-Ethernet met 14 procent is gestegen tot 65 procent en het aantal switches met minimaal 10 gigabit-uplinks is gestegen met 2 procent is gestegen tot 25 procent, nam het aantal switches met gigabit-Ethernet met 8 procent af tot 37 procent.

Vooral de sterke stijging in het aantal apparaten met Power-over-Ethernet duidt er volgens Tecala wel op dat er steeds meer in mobiliteit wordt geïnvesteerd, maar om dat goed te doen moeten de andere twee cijfers ook verder omhoog. Daarnaast zal IPv6 op vrij korte termijn ook breder moeten worden geaccepteerd en ondersteund.

libelium_smart_world_infographic_big