Apple gaat open source met Swift

Apple gaat open source met Swift

Apple heeft op de Worldwide Developer Conference afgelopen maand aangekondigd dat het met een nieuwe versie van Swift komt en dat deze versie open source zal worden. Goed nieuws, niet alleen omdat de nieuwe versie verbeteringen bevat, maar ook omdat programmeurs nu zelf kunnen helpen bij het verbeteren en aanpassen van de compiler en libraries.

Verrassend besluit

Het besluit van Apple om de broncode van Swift vrij te geven is vrij verrassend te noemen, aangezien het bedrijf uit Cupertino erom bekend staat dat het van gesloten systemen houdt en normaal gesproken niet teveel informatie wil prijsgeven. Het lijkt er echter op dat ook Apple doorheeft dat het alles moet doen om de concurrentie met onder andere Android in het eigen voordeel te beslissen en door Swift open source te maken, zal de populariteit van de taal toenemen en kan de taal nog sneller worden verbeterd.

Populariteit Swift

Over de populariteit van Swift heeft Apple overigens weinig te klagen. De taal is vorig jaar pas gelanceerd maar is inmiddels al uitgegroeid tot een van de meest geaccepteerde programmeertalen van het moment. Tijdens een enquête van de website Stack Overflow met meer dan 25.000 respondenten bleek dat ruim driekwart van de programmeurs al met de taal werkt of graag met de taal zou willen werken. Hoewel dat waarschijnlijk ook enigszins te maken zal hebben met de geweldige verkoopcijfers van Apple-apparaten als de iPhone 6 en dus de afzetmarkt, is het ook toe te schrijven aan de eenvoudige en krachtige taal die Apple met Swift heeft weten te introduceren.

Om Swift-developers meer ruimte te geven de grenzen van de Apple-apparaten op te zoeken, werd in februari de maximale grootte van iOS-apps verhoogd van 2 GB naar 4 GB. Hierdoor is er o.a. meer ruimte voor grafische elementen en kan de kwaliteit van games en apps worden verbeterd. De toestellen van Apple zijn tevens voorzien van meer opslagruimte. Waar de high-end uitvoering van de iPhone 5s nog werd uitgerust met 64 GB (edit: 64 GB uitvoering is niet meer beschikbaar), is de meest recente iPhone beschikbaar in een 16, 64 en 128 GB uitvoering.

Tevredenheid van bedrijven

Het zijn echter niet alleen de individuele programmeurs en kleine, onafhankelijke ontwikkelaars die onder de indruk zijn van Swift. Ook veel grote bedrijven zien Swift als een geweldige nieuwe taal. Zo is Getty Images na het maken van Stream vooral onder de indruk over het gemak waarmee relatief nieuwe programmeurs direct aan de slag kunnen. Zo is American Airlines na het implementeren van Swift in zijn mobiele applicaties vooral tevreden over het feit dat apps nu eenvoudig geschaald kunnen worden, zodat er geen aparte apps voor iPhone en iPad meer nodig zijn. LinkedIn is na het maken van SlideShare, een applicatie voor het delen van zakelijke presentaties, infographics en video’s, vol lof over de snelheid en prestaties die simpele code in Swift levert. En tot slot laat Duolingo na de ontwikkeling van Test Center weten vooral blij te zijn met het gemak waarmee bugvrije applicaties in Swift ontwikkeld kunnen worden.