Apple betaalt minder dan 2 procent belasting

Apple betaalt minder dan 2 procent belasting

Uit de laatste kwartaalcijfers van Apple blijkt dat het Amerikaanse bedrijf minder dan 2 procent rente betaald over de bijna 37 miljard dollar die werd verdiend buiten de VS. Het bedrijf sluist het geld via Ierland en Nederland weg en betaalt zo legaal maar 1,9 procent belasting.

Het bedrijf uit Cupertino, bekend van onder andere de iPad, betaalt relatief gezien minder belasting dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen werd er 2,5 procent betaald. Dit percentage was hoger omdat er in dat kwartaal in totaal minder winst werd gemaakt.

Na de bekendmaking van de cijfers ontstond de nodige commotie in Europa. In reactie daarop lieten Engeland en Duitsland deze week op een G20-bijeenkomst weten dat ze iets tegen deze belastingontduiking willen doen.

De internationale belastingwetgeving zou volgens de landen moeten worden aangepast, zodat grote multinationals zich niet kunnen onttrekken aan het betalen van belasting. Een daadwerkelijke nieuwe wetgeving zal naar verwachten echter nog wel even op zich laten wachten.

Bron:

http://www.nu.nl/internet/2950922/apple-betaalt-19-procent-belasting-369-miljard-dollar.html