5 voordelen van procesoptimalisatie

5 voordelen van procesoptimalisatie

Er wordt veel over procesoptimalisatie gepraat, waardoor het soms bijna een wat abstract begrip wordt. Gek eigenlijk, want het doel van procesoptimalisatie is heel duidelijk: processen optimaliseren. Soms is het goed om weer even terug te gaan naar de kern van een begrip, daarom hierbij een lijstje met de 5 belangrijkste voordelen van procesoptimalisatie.

1. Je werkt efficiënter

In de loop der jaren groeit een bedrijf en komen er extra werkzaamheden en processen bij. In de hectiek van alledag gebeurt dat lang niet altijd even optimaal, waardoor er zich ongemerkt veel vertragende factoren in je bedrijfsvoering kunnen ophopen. Door hier af en toe even bij stil te staan, kritisch onder de loep te nemen en je manier van werken te verbeteren [pdf] vergroot je de efficiëntie van je bedrijf.

2. Je levert beter werk

Bij het voorgaande punt zal je zwakke punten ontdekken die de kwaliteit van je output niet ten goede komen. Elimineer deze kwetsbare schakels in je processen en de kans op fouten verkleint, waardoor je de algehele kwaliteit van wat je bedrijf levert, flink verbetert.

3. Meer duidelijkheid

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: er is ergens iets misgegaan maar het is eigenlijk onduidelijk wie hier nu precies verantwoordelijk is. Bij het optimaliseren van processen breng je duidelijk alle verantwoordelijkheden in kaart en waar die binnen het bedrijf horen. Zo hou je overzicht en kan er sneller gestuurd worden wanneer dit nodig is.

4. Meer veiligheid

Processen die niet goed uitgedacht zijn kunnen gevaar opleveren. Niet alleen voor de resultaten, maar ook voor werknemers. En wat te denken van je klanten? De laatste jaren duiken er regelmatig berichten op over klantgegevens die door eens simpele procesfout op straat komen te liggen. Je wilt er niet aan denken wat voor schade zulke slordigheden kunnen veroorzaken.

5. Geen verspilling meer

Inefficiënte processen leiden tot verspilling. Van arbeidskracht, maar ook van tijd en uiteindelijk natuurlijk geld. De uitdrukking dweilen met de kraan open kennen we allemaal, procesoptimalisatie is de manier om die kraan weer dicht te draaien.